reede, 10. juuni 2016

Noorsootöötajad naasid Celjest rahvusvahelise koostöö plaanidega

Viis eesti noorsootöötajat, kelle Eesti ANK saatis 31.05-8.06.2016 oma   Sloveenia partneri Mreže MaMa korraldatud rahvusvahelisele   kontaktseminarile „Find Your Way to Internationality”, naasid Celje'st  (Sloveenia) rahulolevatena, taskus neli rahvusvahelise koostöö projekti   kavandit järgmiseks aastaks.

Seminari viisid läbi Laura Načnark ja Adnan Vrebac Mreže MaMa'st ning   selle eesmärk oli luua noortekeskustele ja noorsootöötajatele tingimused   rahvusvaheliste kontaktide ja projektide tekkeks. Treeningu tulemusel tekkis neli rahvusvahelist projekti, mis kõik esitatakse Erasmus+   programmi oktoobri taotlusvooru.
Väike tööruum mahutas ära kõik 18 osalejat ning selle seintele 
kogunes igasugust tarkust
Gerli Tikk Hiiumaa Noorsootöö Keskuse Kärdla noortemajast kuulub meeskonda,   kes korraldab tuleval aastal noortevahetuse Campling 13-17aastastele   noortele. Gerli noortemaja partneriteks taaskasutus- ja loodusharidusteemalise noortevahetuse koordineerimisel on Eesti ANK-i partnerorganisatsioon Suomen nuorisokeskusyhdistys RY ja kaks Sloveenia   noortekeskust. Plaanide järgi toimub noortevahetus Soomes. Gerli ise on   väga rahul: „Eesmärk oli leida koostööpartnereid ja see eesmärk sai   täidetud. Lisaks kohtasime väga vingeid inimesi.” 

Kristel Pisa (Emmaste Vaba Aja Keskus) ja Jakaa Lorenci (Mkc Marenberški -   Ustvarjalne Delavnice, Sloveenia) panid kahekesi pead kokku ja tulemas on  kokandusteemaline noortevahetus 13-17aastastele Sloveenias Radlije's,   mille raames pööratakse erilist tähelepanu rahvustoitudele. Kristel teeb   Celje koolitusest naerusui lühiülevaate: „Väga head suhted on loodud. Üldise korralduse poole pealt väga meeldis. Enne saadeti põhjalik   infopakk. Meeldisid kõik mängud. Ise sain õppida kogemuse ja tegevuse   kaudu. Väga meeldiv!”
Kõik hommikud algasid päiksetervitusega

Illika Orav Karksi-Nuia Noortekeskusest plaanib koos sloveenlase Matej   Likar'i (Mladinski Center Hisa Mladih Ajdovscina) ning soomlaste Jonne Lehto ja Walter Fellman'iga (Suomen nuorisokeskusyhdistys RY) korraldada Sloveenias 12-päevase muusika- ja meediateemalise noortevahetuse   18-30aastastele täiskasvanutele. Projekti käigus tekkib rahvusvaheline   bänd, mis annab projekti lõpus suure kontserdi. Paralleelselt noorte   muusikutega tegutseb väike meedia- ja turundusrüm. Illika särab üle näo,   kui ütleb: „Emotsioonid on laes. Hästi palju sai kogemusi. Hästi palju sai sõpru. Väga lahedad noorsootöötajad on igalt poolt. Hästi tihe graafik   oli, tööpäevad olid pikad 9-19. Nüüd on väike time-out ja siis läheb   edasi. Projekti on vaja veel viimistleda ja siis sügisel sisse anda. Igal   juhul sai sõidu eesmärk täidetud, partnerid on olemas.”
Koolituse alguses pandi suur rõhk meeskonnatöö ülesannetele

Maret Kallejärv Rannu Pere- ja Noortekeskusest ja Auli Auväärt Tartust   Lille Majast on noorsootöötajate pagulakriisi teemalise treeningu „The   Labyrinth in my Head” rahvusvahelises korraldusmeeskonnas. Märtsis 2017 Eestis toimuvast labürintteatri metoodikal põhinevast treeningust võtab osa umbes kakskümmend viis noorsootöötajat, lisaks eestlastele on tulemas   itaallased (Vicolocorto), türklased (Turkiye Genclik Birligi Dernegi), soomlased (Suomen nuorisokeskusyhdistys RY) ja sloveenlased (Center za   mlade Domžale). Loodetavasti ühinevad veel noorsootöötajad Rumeeniast, Saksamaalt ja Suurbritanniast. Juhendama tuleb labürintteatri spetsialist Iwan Brioc.
Eesti õhtul pakkusime kiluvõileiba ning Maret ja Illika kandsid 
rahvariideid

Maret võtab koolituse kokku: „Eesmärk oli leida rahvusvahelise koostöö partnereid, saada aimu, kuidas kirjutada Erasmus+ projekti ehk saada   rahvusvahelise noorsootöö kogemuse. Koolitus oli väga põhjalik ja tõhus. Mulle meeldis koolituse põhjalik ettevalmistus. Kõik oli väga hästi läbi   mõeldud ja korraldatud. Eesmärk projekt välja töötada sai täidetud ja   ootan huviga koolituse järge. Loodan, et meie projekt saab sügisel   rahastuse.”
Koolitus võeti kokku sotsiomeetriliste ridadega

Auli sõnul on Lille Majal eelnevalt juba päris mitu kogemust   labürintteatri projektidega, kuid huvi pakub talle selle meetodi   rakendamine pagulaskriisi teema käsitlemise teenistusse. Eriti rahul on   Auli sellega, et korraldusmeeskonda kuulub Mikkeli Ametikoolis (Soome)   noorsootööd õppiv Timo Mikkola, kes kavatseb kirjutada projekti põhjal oma  lõputöö: „Meil saab olema teaduspõhine projekt.”

Lisaks leidis Auli nii mõndagi imestamisväärset sloveenia noorsootöös: „Treening ise toimus Celje noortekeskuses (Mcc Celjski Mladinski Center).  Eestlastele oli harjumatu näha noortekeskuse õuel suitsetavaid ja alkoholi   tarbivaid inimesi. Lähemal uurimisel selgus, et Sloveenias on noor   15-29aastane inimene. Noortekeskused saavad mingi osa oma eelarvest kohalikult omavalitsuselt, aga märkimisväärse summa teenivad nad ise   kohvikut ja hostelit pidades. Põnev tundus Sloveenia noorsootöötajate   algatus rentida noortele töölauda 1 euro päevas. Töölaud sisaldab   füüsilist töökohta, Internetti, printeri ja skänneri ning muu kontoritehnika kasutamise võimalust. Paber tuleb ise kaasa võtta, aga   tindid/ tahm on printeris olemas.”
Camplingu tiimi koostöö sujub hästi
Toimunud kohtumise tibusid loetakse jaanuaris 2017, kui leiab aset   projekti „Find Your Way to Internationality” teine kontaktseminar. Siis   töötatakse projektidega edasi. Kui mõni projekt on jäänud rahastuseta, siis analüüsitakse põhjusi, tehakse parandusi ning esitatakse järgmisesse   Erasmus+ taotlusvooru. Rahastuse saanud projekte täpsustatakse ning valmistatakse ette konkreetseid tegevusplaane.  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar